piątek, 12 marca 2010

Muffiny twarogowe




Witam po długiej przerwie. Tak się jakoś złożyło że i czasu nie było i na dietę przeszłam, żeby pozbyć się paru kilo noszonych w nadmiarze i zanim się oswoiłam z tą dietą to nawet weny na pisanie nie miałam. Ale mam nadzieję powrócić do żywych blogujących.

Zwolennikiem żadnych diet cud nigdy nie byłam, kalorii nie liczyłam, generalnie wyznaję dietę obfitości wszystkiego co zdrowe, niestety w ciąży jadłam obficie co niezdrowe i teraz mam za karę. Na szczęście znalazłam dietę chyba dla mnie optymalną – metodę montignac (mm), dlatego teraz pojawiać będą się przepisy w tej kategorii najczęściej.

Dzisiejsze muffinki są mm, żeby było śmieszniej przed przejściem na dietę nie lubiłam muffinek – chyba dlatego że sama ich nie piekłam, a teraz całą rodziną zajadamy się domowymi muffinkami.

Muffinki twarogowe

(przepis na 12 sztuk)


Suche składniki
2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
3 czubate łyżki fruktozy
1 łyżeczka cynamonu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mokre składniki
150 g. rozgniecionego widelcem twarożku
1 szklanka maślanki
2 białka rozbite ze szczyptą soli na pianę lekką


Suszone morele pokrojone w paseczki, dodałam kilka, myślę że można więcej, ja wybieram morele suszone naturalnie, więc nie mają pomarańczowego koloru

Wymieszaj osobno składniki suche i osobno mokre, połącz i szybko wymieszaj, powinna wyjść taka grudkowata masa, nałóż do foremek (podobno w papilotkach przylgna za bardzo, ja piekę w silikonowych foremkach).

Piecz 17-20 minut w 180 stopniach (ja piekę z termoobiegiem – innej opcji nie mam ;))

Smacznego!


* Przepis pochodzi z Forum Zuzla, autorem przepisu jest posafega - forum na temat metody montignac