Łosoś z limonką
6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
2 małe filety z łososia bez skóry, pokrojone w kostkę
2 małe marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 żółta papryka
4 grzyby shitake
1 ząbek czosnku
Posiekana natka pietruszki ilość wg uznania, lub kolendra
2 cebule szalotki
1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki
Sok z 1 limonki
Szczypta suszonej papryki chilli
2 łyżki wytrawnego białego wina lub wytrawnej sherry
2 łyżki sosu sojowego
Warzywa, czosnek i grzyby pokrój w drobne paseczki. Szalotki posiekaj.
Rozgrzej część oliwy w woku, dodaj łososia i smaż ok. 3 minuty, wyjmij z woka, odłóż na bok i trzymaj go w cieple.
Do woka włóż marchewki, seler, paprykę, grzyby i czosnek i smaż 3 minuty. Dodaj pietruszkę i szalotki i wymieszaj.
Dodaj sok z limonki i skórkę, chilli, wino i sos sojowy i wymieszaj. Dodaj łososia i smaż mieszając jeszcze minutę. Serwuj natychmiast z brązowym ryżem i/lub z surówką z kapusty.
Surówka z zielonej kapusty
Ćwiartka małej zielonej kapusty
Mała marchewka
Małe jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju zimno tłoczonego, rodzaj wg upodobań
Płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
Sól, pieprz
Kapustę poszatkuj lub drobno pokrój do miski, posól, odstaw na 20 minut.
Następnie pognieć kapustę rękoma żeby puściła sok, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i jabłko, skrop jabłko sokiem z cytryny, dodaj natkę pietruszki, pieprz do smaku, olej, siemię lniane i wymieszaj.
Podawaj natychmiast.
Smacznego!
Jak sie je paleczkami to jedzenie smakuje dwa razy bardziej.
OdpowiedzUsuń