piątek, 2 października 2009

Śliwkowa kaczka i chińska kapusta.


Kaczka to chyba mój ulubiony rodzaj mięsa, ale nie dlatego że pamiętam ją z domu, w tradycyjnych jabłkach. Kaczkę polubiłam dzięki jadłodajniom z kuchnią dalekowschodnią, potem się dowiedziałam że uzywają one glutaminianu sodu jako przyprawy, ale miłość do kaczki pozostała, a nawet wzmocniła się kiedy w pewnej austryjackiej restauracji podano nam idealnie przyrządzone piersi (różowe w środku) w sosie pomarańczowym a w angielskim pubie Beachy Head jedliśmy kaczkę w chińskich przyprawach.
Dzisiejszy przepis jest próbą odnalezienia smaku tej potrawy z pubu a autorem przepisu jest Jamie Oliver.

Kacze udka ze śliwkami i anyżem

- 2 kacze udka

- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyzki przyprawy chińskiej 5 smaków
- pół garści gwiazdek anyżu
- ćwierć laski cynamonu
- 1 łyzka oliwy
- 8 śliwek, jesli są małe lub jeśli lubimy dużo sosu to więcej

- 1 łyżka cukru demerara
- 1 papryczka chilli odpestkowana i posiekana

Udka należy zamarynować z sosem sojowym, przyprawą pięć smaków,oliwą, anyżem i cynamonem i wstawić do lodówki na 2 godziny - do 2 dni.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza.
Śliwki przepołowic i wypestkować, włożyc do żaroodpornego naczynia, dodać posiekaną papryczkę chilli, posypać cukrem, polać marynatą z udek, wymieszać. Udka ułożyć na wierzchu.

Piec 2-2,5 godzin - aż mięso będzie odchodziło od kości.
Wyjąć z piekarnika, wyłożyć udka na talerze, wyjąć cynamon i anyż, spróbować sosu - mozna go doprawic sosem sojowym jeśli potrzeba.

Podawac z chińską kapustą - pak choi (pe-tsai).


Chińska kapusta z czosnkiem

- 2 małe główki kapusty pak choi podzielone na liście
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól, pieprz

Rozgrzać masło w woku, smażyć czosnek i kapustę około 3 minut, doprawic do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz! :)