Tak jak obiecałam, przepisy dyniowe są u mnie bajecznie szybkie i proste, W ramach dyniowej zabawy pobawiłam się w grillowanie dyni a wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania, ale może ta ocena wynika z mojej niepoprawnej miłości do dyni?
Ja używałam elektrycznego grilla obustronnego ale może być na pewno i patelnia grillowa, a najlepiej taki grill ogródkowy – nad ogniskiem.... rozmarzyłam się, ale pomyślcie jak smakowałaby taka dynia w jesiennym ogrodzie...
Takie grillowane dynie można wykorzystać w przeróżnych kombinacjach, jako dodatek do obiadu, jako podstawa deserów, jako baza zupy... ale można też po prostu z przyjemnością je przekąsić ;)
Dynia grillowana z solą i rozmarynem
Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp obficie solą i dodajsporo siekanych świeżych listków rozmarynu Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie się rozpadać.
Dynia grillowana słodko kwaśna
Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce wlej troszkę oliwy dodaj sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (na taką jedną porcję jak na zdjęciu, więc jeśli robisz duzo to daj sporo czosnku), dodaj dynię i wymieszaj, aby cała pokryła się aromatyczną oliwą. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie sie rozpadać.
W misce zmieszaj2 łyżki octu winnego, 1 łyżkę fruktozy i resztę oliwy czosnkowej po dyni, zagrzej w garnuszku aż sos trochę zgęstnieje i polej nim dynię na talerzu. Podawaj z cieniutkimi plasterkami surowego czosnku i natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z tego blogu
Dynia grillowana - aromatyczna, na słodko
Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp cynamonem, mielonym imbirem i mielonym zielem angielskim. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie się rozpadać. Podawaj z miodem lub syropem z agawy.
Dynia grillowana z solą i szałwią
Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp obficie solą i posyp suszoną szałwią. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie sie rozpadać.
Tą dynię grillowałam tylko chwilkę, bo wykorzystałam ją w następnym dyniowym przepisie ;)
Smacznego!
KONIEC, lecę po szałwię i kolendrę oraz gryla elektrycznego do supermarkietu i nikt mnie nie powstrzymmaaaaaaa!!!
OdpowiedzUsuńIle smakołyków z jednej dyni :) super :)
OdpowiedzUsuń4 x TAK!
OdpowiedzUsuńnie, no pędzę do sklepu po przyprawy!
OdpowiedzUsuńrewelacja, rewelacja!
Cuuudnie wyglada! Kolor wspanialy :)
OdpowiedzUsuńNo i na dodatek przygotowanie jak najbardziej dla mnie ;)
Pozdrawiam serdezcnie!
PS. Slicznie wyglada w duecie z Boleslawcem! Ze tez na to nie wpadlam :))
wszystkie odsłony bardzo mi się podobają! :)
OdpowiedzUsuńta z solą i rozmarynem... już prawie czuję jej smak
OdpowiedzUsuń