wtorek, 27 października 2009

Marokański gulasz wegetariański z cytrynową jaglanką

Czyli vegetable tagine ;)

Dynia ciągle świętuje. Przeglądam sobie przepisy innych obywateli blogosfery i najchętniej zaraz wypróbowałabym wszystkie. Kocham dynie (nazwa blogu nie bez kozery), ślinka na ich widok mi cieknie jak nie wiem, tylko towarzysz mojego życia odmówił współpracy w temacie... ale nie poddaję się!
Marząc więc o sałatce z dyni i rukoli, którą przyszykowała dla nas gospodyni dyniowego święta - Bea, podzielę się tym co sama ostatnio wyczarowałam.
Potrawa pasuje i do dyniowych smakowitości i do wegetariańskich, więc jak najbardziej jest na miejscu.

1 łyżeczka kuminu
1 łyzeczka kminku
1 łyzeczka oliwy lub oleju
3 ząbki czosnku, posiekane
2 duże cebule, posiekane drobno
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400ml wody
2 puszki pomidorów
850g dyni, pokrojonej grubo
200g młodych strączków groszku cukrowego
300g skiełkowanej ciecierzycy, ugotowanej na parze
Sól, pieprz

400g kaszy jaglanej
2 łyżeczki posiekanej skórki cytrynowej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Kaszę jaglaną dobrze opłukaj, namocz najlepiej na noc, odlej wodę i ugotuj.
Cebulę z czosnkiem podsmaż na oleju, dodaj przyprawy i smaz mieszając az uwolni się ich zapach. Dodaj koncentrat, wodę, pomidory i dynię, zagotuj. Na wolnym ogniu gotuj około 20 minut.
Dodaj groszek i ciecierzycę, pogotuj kilka minut. Dopraw do smaku.
Kaszę przed podaniem wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny i z natką, podawaj z gulaszem, przybrane pietruszką.


Smacznego!

*Oryginalny przepis pochodzi z książki "Vegie food. Law fat & delicious" The Australian Woomen's Weekly

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz! :)