Troszkę z opóźnieniem, bo wszystko działo się w sobotę ale chciałam wam pokazać pierwszy tort urodzinowy jaki upiekłam dla mojego synka. (Opóźnienie wynika z okrutnego choróbska, które mnie rozłożyło).
Proszę wszystkich doświadczonych cukierników o wyrozumiałość – pierwszy raz w życiu tak dekorowałam ciasto.
Torcik w zamyśle miał być do zjedzenia przez gości mojego jednolatka – czyli dzieci w podobnym wieku, nie jest więc typowym tortem, bo dzieci w tym wieku nie powinny jeść soli, rafinowanego cukru, surowych jajek i tym podobnych rzeczy. Był delikatnie słodki i bardzo dobry moim zdaniem. A oto przepis:
Ciasto na jabłkach (Applesauce cake)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony hubpages.com
2 Filiżanki wody
2 Filiżanki rodzynek
1 Filiżanka niesłodzonego musu jabłkowego
2 Jajka
¾ Filiżanki oleju
1 Łyżeczka sody oczyszczonej
1 Filiżanka zwykłej mąki (ja dałam orkiszową)
1 Filiżanka mąki pszennej razowej
1i ¼ Łyżeczki cynamonu
½ Łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 Łyżeczka aromatu waniliowego
Ja używałam filiżanki o pojemności 200ml, ale można użyć szklanki, w każdym razie wszystkie składniki należy odmierzyć tym samym naczyniem o pojemności 200 do 250ml.
Mus jabłkowy można łatwo wykonać samemu, ja zrobiłam z 9 małych jabłek i wyszło mi trochę więcej niż 1 filiżanka.
Jabłka – najlepiej słodkie, obierz, pokrój na 16 części i włóż do garnka, dolej odrobine wody, doprowadź do wrzenia i duś na wolnym ogniu około 20 minut, potem zblenduj lub przetrzyj przez sito i mus gotowy.
Rodzynki ugotuj w wodzie aż będą miękkie, reszte wody odcedź i ostudź rodzynki, powinny byc lekko ciepłe. Do miski dodaj rodzynki, mus jabłkowy, jajka, olej i dobrze zblenduj – aby nie było całych rodzynek. Dodaj resztę składników i wymieszaj dobrze.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, wlej ciasto i piecz około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni – po godzinie sprawdź czy nie trzeba ciasta troszke dopiec, ja w pospiechu nie sprawdziłam i ciasto było troche niedopieczone, lecz wcześniej próbowałam i piekłam pół porcji i wyszło super, także radzę sprawdzać patyczkiem – powinien byc na prawdę suchy.
Krem do tortu.
2 Serki mascarpone po 250g
150g Jogurtu naturalnego
Sok z cytryny i troszkę skórki z cytryny
Syrop z agawy
Kurkuma jako barwnik do karoserii
Składniki kremu orpócz kurkumy wymieszaj – soku z cytryny i syropu z agawy dodaj do smaku, mój krem był tylko lekko słodki, bo nie chciałam tradycyjnie mocno słodkiego tortu.
Odłóż kilka porządnych łyżek kremu jeśli chcesz robić samochód i dodaj do nich tyle kurkumy ile potrzeba by uzyskać porządany kolor karoserii. Wstaw krem na 15 minut do lodówki przed składaniem tortu.
W naszym torcie znalazły się jeszcze owoce – maliny, borówki i kiwi, lecz oczywiście możesz uzyc każdych miękkich owoców.
Tort złożyłam według wskazówek ze strony mamypomysl.pl
Smacznego!
Uwaga. Warto powiedzieć gościom, szczególnie jeśli będą karmić tortem małe dzieci, że krem jest z ciężkospieralną kurkumą.
Coś pięknego, jestem pod ogromnym wrażeniem!!! Cudne urodzinowe autko tortowe! Pełen respect za talent dekoratorski!
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńAnka
Tort rewelacyjnie udekorowany! Masz zadatki na porządnego cukiernika! Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja, a smak pewnie też! Zazdroszczę zręczności i cierpliwości!
OdpowiedzUsuńTo naprawdę Twój pierwszy tort??
OdpowiedzUsuńJest cudowny! Bardzo jestem ciekawa przekroju ale rozumiem że nie został ani kawałeczek do zdjęcia :)
Nie, nie pierwszy tort tylko pierwszy taki fikusny w wyglądzie i taki zdrowotny ogolnie.
OdpowiedzUsuńTorty tradycyjne piekłam kiedys w podstawowce i sredniej szkole ;)
Ten tort byl dzielem sztuki nie tylko pod wzgledem wizualnym ale i kulinarnym!!maluchom tak smakowal, iz w trakcie jedzenia trzesly im sie uszy!:)Jutro sprobuje go upiec, jednakze wiem ze nie mam szans na dorownanie pierwowzorowi!Pozdrawiam serdecznie!do zob w sb!A ps.chyba mialam znaczacy wplyw na tresc koncowej rady co?hehe. Na szczescie odplamiacz spelnil swe zadanie)
OdpowiedzUsuń