piątek, 22 października 2010

Muffinki serodyniowe z kruszonką


 Festiwal czas zacząć!!!

Tak tak kochani! Dawno mnie nie było, ale nie zaniedbywałam swojej kuchni, ani nawet swojego blogu, z braku czasu postanowiłam poświęcić te chwile które mogłam na przygotowanie się do tego oto festiwalu



 którego fantastyczną gospodynią jest Bea.

Cóż tu dużo opowiadać, nazwa blogu zobowiązuje, dlatego choć z braku czasu przepisy będą raczej proste, to kilka dyniowych u mnie w tym roku znajdziecie.

A moje pierwsze dyniowe muffinki dedykuję Doro w podziękowaniu za miłe słowa! Od razu człowiek znajduje więcej siły na pisanie ;) Dziękuję!


Muffinki dyniowe z serem i kruszonką



Składniki

Masa serowa
200g kremowego serka (myślę że może być twaróg, ale ja nie dostałam akurat)
1 małe jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki syropu z agawy lub fruktozy

Kruszonka
3 łyżki mąki razowej orkiszowej
2 łyżki fruktozy
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki posiekanych drobno orzechów (u mnie orzechy pekan)
olej lub oliwa

Ciasto
 2 jajka
1 szklanka puree dyniowego (200ml)
4 łyżki oliwy
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 2/3 szklanki mąki razowej orkiszowej
2 łyżki  fruktozy
1 ½ łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub goździków)
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Szczypta soli


Przygotowanie


W misce wymieszaj ser z jajkiem, wanilią i fruktozą lub syropem z agawy.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki kruszonki dolewaj po troszku oliwę mieszając aż kruszonka będzie cała zwilżona, taka krucha ale mokra jakby.
W dużej misce wymieszaj mąkę, fuktozę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
Wymieszaj w osobnym naczyniu jajka, dynię, oliwę i wanilię - ja używam do tego blendera i blenduję na gładką masę.
Nagrzej piekarnik do 195 stopni ( z termoobiegiem do 180).
Rozdziel ciasto na 12 foremek muffinkowych (ja używam silikonowych więc nie przygotowuję ich w żaden sposób) na ciasto nałóż po łyżce masy serowej i posyp muffinki kruszonką.

Piecz 25 minut.


Smacznego!

* Przepis inspirowany tym przepisem

10 komentarzy:

  1. super pomysł! bardzo mi się podoba to połączenie sera i dyni

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że już jesteś. i to z takimi pysznościami.

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny pomysł!
    dla mnie rewelacja ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. To połączenie musi być pyszne! Tym bardziej, że pełnoziarniste;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawde jest pyszne! niech dowodem na to bedzie ze moj mezczyzna slynacy z niecheci do rzeczy slodkich sie w nich zakochal i przed wyjsciem do pracy liczyl ile zostalo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusicie tymi dyniowymi słodkościami, że ślinotoku zaraz dostanę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm, fantastyczny pomysł!
    Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. JAK Z RAZOWĄ ORKISZOWĄ MĄKĄ TO ZAPISUJĘ PRZEPIS, BO MNIE ZAINTRYGOWAŁ...

    OdpowiedzUsuń
  9. No wlasnie, nazwa bloga zobowiazuje ;))

    Milo mi bardzo, ze znalazlas czas i ochote sie przylaczyc do wspolnego dyniowania. Muffinki jak najbardziej 'kupuje' :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym razem ja oglądam śliczne muffinki u Ciebie - faktycznie mamy podobne podejście :) Dziękuję, za odwiedziny u mnie w Bezcukierni i do "zobaczenia"!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)