piątek, 30 października 2009

Dynia, ryż, curry.

Cieszę się, że jeszcze jeden dyniowy przepis uda mi się zaproponować na święto dyni :) Może udało by sie więcej, ale jak się ma dwu chorych mężczyzn w domu to ciężko znaleźć czas na cokolwiek innego... Dziś ryż z dynią, tylko mały mam dylemat - czy danie nazwać risotto czy curry? Choc w sumie nie ma to większego znaczenia, najważniejsze że dobre wyszło :) Szybko wrzucam przepis i zmykam spać...

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 mała cebula - posiekana
700g dyni (po obraniu), pokrojonej w małą kostkę
2 łyżki mieszanki curry, najlepiej uzyc swojej ulubionej, ja użyłam Madras curry
350g brązowego ryżu
90ml białego wytrawnego wina
750ml bulionu warzywnego wrzącego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki startego parmezanu
Sól, pieprz
Pestki słonecznika
Szczypiorek
Mięso kurczaka, ugotowane lub upieczone - opcjonalnie


Ryż dobrze wyplukaj i namocz na noc lub lekko podgotuj w wodzie, by skrócić czas przygotowania risotto. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu, wrzuć cebulę, smaż 3-4 minuty aż zmięknie, dodaj dynię, wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj aż odparuje (2-3 minuty). Zacznij dodawac bulion po łyżce wazowej. Poczekaj z nastepna porcją bulionu aż poprzednia zostanie wchłonięta. Gotuj ryz mieszając aż zmięknie (jeśli zabraknie bulionu możesz podlewać gorącą wodą).
Gdy ryż będzie miękki dodaj kurczka (opcjonalnie) koncentrat pomidorowy i parmezan, wymieszaj i dopraw do smaku. Podawaj z pestkami słonecznika i szczypiorkiem.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. pieknie sie prezentuje w kazdym badz razie i najwazniejsze,ze smakowalo,a nazwa.....kazdy sobie nazwie,jak bedzie chcial...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne dyniowe cudenko! Ciesze sie, ze znalazlas czas, by je tu zamiescic :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje za udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takich smakołykach to Twoi mężczyźni powinni raz-dwa wyzdrowieć! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)