poniedziałek, 19 października 2009

Humus cebulowy

Nic odkrywczego, po prostu humus - pasta z ciecierzycy.
Tyle że nie z puszki ta ciecierzyca, za to skiełkowana.
A cebulowy? bo taki lubię najbardziej - przepis jest próbą odnalezienia smaku humusu kupnego, nieudaną zresztą... ale to nic, jest inny ale równie pyszny a na pewno o wiele zdrowszy ;)


Humus często gości na naszym stole, zjadamy go z chlebem, ale najchętniej jako sos do pokrojonych w słupki warzyw. Polecam każdemu!

Przepis dodaje do akcji kuchnia wegetariańska, bo czemu nie? ;)


Szklanka ciecierzycy
1 duża cebula
2 łyżki pasty tahini (niekoniecznie)
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Woda z gotowania ciecierzycy


Ciecierzycę aby skiełkować namocz na 12-24 godzin, włóż do słoika lub zostaw na sitku lub użyj kiełkownicy, płucz 2 razy dziennie lub częściej, dobrze osączając wodę, do czasu kiedy będą wyglądały jak te na moim zdjęciu.
Skiełkowaną ciecierzycę ugotuj najlepiej na parze, niedługo - ja w szybkowarze z funkcją gotowania na parze gotowałam około 10 minut, po prostu powinna byc miękka i smaczna.
Cebulę drobno pokrój i smaż na patelni na wolnym ogniu aż się skarmelizuje - będzie mięciutka i ciemnozłota.
Połącz wszystkie składniki w misce i zblenduj na gładką masę - oliwą i wodą z gotowania cieciorki steruj konsystencją pasty.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam humusu, choć tak mnie kusi... :) koniecznie trzeba w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko, koniecznie trzeba!
    Cremebrulee - dziekuje za przypomnienie o humusie! Jest tak wiele pysznosci, ze czasem az zapominam jak bardzo lubie inne rzeczy :) Dzieki :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. cebulowy...to jest myśl! ciecierzyca to ma wielka miłość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z humusem mam bardzo wiele pozytywnych wspomnien :). Przepis juz wyprobowany, bardzo smaczny, zwlaszcza jak czuc co nieco te cebulke :)! - Raspi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)