środa, 27 października 2010

Dynia z grilla w kilku odsłonach


Tak jak obiecałam, przepisy dyniowe są u mnie bajecznie szybkie i proste, W ramach dyniowej zabawy pobawiłam się w grillowanie dyni a wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania, ale może ta ocena wynika z mojej niepoprawnej miłości do dyni?
Ja używałam elektrycznego grilla obustronnego ale może być na pewno i patelnia grillowa, a najlepiej taki grill ogródkowy – nad ogniskiem.... rozmarzyłam się, ale pomyślcie jak smakowałaby taka dynia w jesiennym ogrodzie...
Takie grillowane dynie można wykorzystać w przeróżnych kombinacjach, jako dodatek do obiadu, jako podstawa deserów, jako baza zupy... ale można też po prostu z przyjemnością je przekąsić ;)


Dynia grillowana z solą i rozmarynem

Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp obficie solą i dodajsporo siekanych świeżych listków rozmarynu Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie się rozpadać.



Dynia grillowana słodko kwaśna

Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce wlej troszkę oliwy dodaj sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (na taką jedną porcję jak na zdjęciu, więc jeśli robisz duzo to daj sporo czosnku), dodaj dynię i wymieszaj, aby cała pokryła się aromatyczną oliwą. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie sie rozpadać.
W misce zmieszaj2  łyżki octu winnego, 1 łyżkę fruktozy i resztę oliwy czosnkowej po dyni, zagrzej w garnuszku aż sos trochę zgęstnieje i polej nim dynię na talerzu. Podawaj z cieniutkimi plasterkami surowego czosnku i natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z tego blogu



Dynia grillowana - aromatyczna, na słodko

Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp cynamonem, mielonym imbirem i mielonym zielem angielskim. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie się rozpadać. Podawaj z miodem lub syropem z agawy.



Dynia grillowana z solą i szałwią

Dynię pokrój w 1cm grubości kawałki, w misce skrop oliwą, posyp obficie solą i posyp suszoną szałwią. Grilluj na elektrycznym obustronnym grillu około 5 minut – aż będzie miękka ale jeszcze nie będzie sie rozpadać.
Tą dynię grillowałam tylko chwilkę, bo wykorzystałam ją w następnym dyniowym przepisie ;)




Smacznego!




7 komentarzy:

  1. KONIEC, lecę po szałwię i kolendrę oraz gryla elektrycznego do supermarkietu i nikt mnie nie powstrzymmaaaaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile smakołyków z jednej dyni :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie, no pędzę do sklepu po przyprawy!
    rewelacja, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cuuudnie wyglada! Kolor wspanialy :)
    No i na dodatek przygotowanie jak najbardziej dla mnie ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    PS. Slicznie wyglada w duecie z Boleslawcem! Ze tez na to nie wpadlam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystkie odsłony bardzo mi się podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta z solą i rozmarynem... już prawie czuję jej smak

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)