środa, 27 października 2010

Pumpkin cd... pizza.

No to jak pisałam, do czegoś mi się ta grillowana dynia przydała.

Zapraszam chętnych na pizzę!
Oczywiście w ramach festiwalu dyni :)


Pizza z dynią i brie

Ciasto
7,5g suchych aktywnych drożdży
200ml (filiżanka) letniej wody
2-2 ½ szklanki mąki razowej orkiszowej lub pszennej
1 łyżeczka soli
Mąka do oprószenia blatu

Drożdże wymieszaj z wodą, mąkę – na początku 2 szklanki wymieszaj z solą, dodaj drożdże z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką aż zniknie pawie cała sypka mąka, jeśli ciasto jest za luźne dodaj troche mąki, niektóre gatunki mąki wchłaniają dużo wody, inne mniej.
Przenieś ciasto na oprószony mąką blat, wyrób dobrze ciasto, wyrobione włóż do dużej miski i przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrosnąć 1 raz, co zajmie mu około 1 godziny.
Nastaw piekarnik na 225 stopni parę minut przed zakończeniem czasu wyrastania ciasta.
Wyrośnięte ciasto wygniataj około minutę na lekko oprószonym mąką blacie, rękami lub wałkiem nadaj pizzy kształt i przełóż ją na wysmarowana oliwą blachę do pieczenia.

W międzyczasie przygotuj

Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
Oregano
Sól
Tarty żółty ser
Dynię pokrojoną w kostki grillowaną z solą i szałwią - może być krócej grillowana bo będzie jeszcze pieczona
Czerwoną cebulę grillowaną w plastrach, jw.
Plastry sera brie

Przygotowane ciasto na pizzę posmaruj bardzo cienko koncentratem pomidorowym, oprósz solą i oregano i posyp cienką warstwą żółtego sera startego na tarce.
Poukładaj na pizzy plastry sera brie, dynię i cebulę.

Piecz około 15 minut w 225 stopniach.



Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Swietna! U nas byla z porem i kozim serem ,ale do zdjecia juz nie starczylo ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowy szał zapanował wszędzie! Pizza wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to wiadomo co PrawieMąż będzie jadł w niedzielę ;) dzięki za przepisik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beo, ale z dynia tez?

    Asieja, aga-aa - no gdzie jestescie? ;)

    Emmo, dziekuje!

    Duza Mala Mi, czekam na sprawozdanie!

    Doro, dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza z dynią? Nie wpadłabym na to :) świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieje, ze wszystko u Ciebie / u Was w porzadku?

    Pozdrawiam serdecznie i noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis, bardzo lubię dynie, a na pizze jej jeszcze nie wrzucałam, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dynię i pizze, więc cieszę się, że znalazłam ten przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta pizza wygląda świetnie. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Na pewno spróbuję... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)