niedziela, 12 lipca 2009

M&S "Italian Cooking School"

Dziś potrawa kuchni włoskiej znana chyba wszystkim, ale i przepisów na sos boloński jest dużo, mozna powiedzieć - co za filozofia, podgrzać mięso mielone, dodać pomidorów i gotowe, ale ja nie wyobrażam sobie sosu bolońskego bez selera naciowego na przykład. Taki prawdziwy sos boloński jest właściwie potrawą dość złożoną, robi się go z różnych rodzajów mięsa i długo gotuje, ale dziś uproszczona wersja ze wspomnianej już książki "Italian cooking school" wydanej przez M&S, w której znaleźć można ducha włoskiej kuchni.


Spagetti Bolońskie


Oliwa z oliwek
1 cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, posiekana
1 łodyga selera naciowego, posiekana
50g pancetty (boczku) drobno pokrojonego
350g wołowego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów posiekanych
2 łyzeczki suszonego oregano
125ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidororwego
Sól, pieprz świeżo mielony
Parmezan
Makaron spagetti, najlepiej razowy

Podgrzej troszkę oliwy na duzej patelni (ja użyłam oliwy z oliwek nie extra vergin, ponieważ podczas smażenia i tak straciłaby ona swoje cenne właściwości), dodaj cebulę i smaż około 3 minuty (aż zmięknie). Dodaj czosnek, marchew, selera i boczek i smaż kolejne 3-4 minuty aż zaczna brązowieć.
Dodaj wołowinę i smaz na duzym ogniu kolejne 3 minuty, domieszaj pomidory z puszki, oregano i wino i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś około 45 minut. Dodaj koncentrat i dopraw sola i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, dodaj ugotowany makaron do sosu, wymieszaj, nałóż na talerze i podawaj posypane parmezanem.

Smacznego!



3 komentarze:

Dziękuję za komentarz! :)