niedziela, 2 sierpnia 2009

Łosoś z limonką i zielona kapusta

Pojawiły się ostatnio w naszym domu, dzięki mojej siostrze, nowiuteńkie bambusowe pałeczki do jedzenia i śliczne czerwone miseczki, przypomniały nam jak na studiach w warszawie chodziliśmy do "Zielonego Świata" na wegetariańską chińszczyznę, tam właśnie nauczyliśmy się ich używać. Teraz moja druga połówka chce codziennie chińszczyznę, co nie bardzo mi przeszkadza, bo lubię ją gotować. Wczoraj zagościł na naszym stole łosoś z limonką. Przepis pochodzi z "Chinese cooking school" M&S lecz został troszkę zmodyfikowany, przede wszystkim nie zawiera przegrzebków, bo ich nie dostałam.

Łosoś z limonką



6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
2 małe filety z łososia bez skóry, pokrojone w kostkę
2 małe marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 żółta papryka
4 grzyby shitake
1 ząbek czosnku
Posiekana natka pietruszki ilość wg uznania, lub kolendra
2 cebule szalotki
1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki
Sok z 1 limonki
Szczypta suszonej papryki chilli
2 łyżki wytrawnego białego wina lub wytrawnej sherry
2 łyżki sosu sojowego

Warzywa, czosnek i grzyby pokrój w drobne paseczki. Szalotki posiekaj.
Rozgrzej część oliwy w woku, dodaj łososia i smaż ok. 3 minuty, wyjmij z woka, odłóż na bok i trzymaj go w cieple.
Do woka włóż marchewki, seler, paprykę, grzyby i czosnek i smaż 3 minuty. Dodaj pietruszkę i szalotki i wymieszaj.
Dodaj sok z limonki i skórkę, chilli, wino i sos sojowy i wymieszaj. Dodaj łososia i smaż mieszając jeszcze minutę. Serwuj natychmiast z brązowym ryżem i/lub z surówką z kapusty.

Surówka z zielonej kapusty


Ćwiartka małej zielonej kapusty

Mała marchewka
Małe jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju zimno tłoczonego, rodzaj wg upodobań
Płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
Sól, pieprz

Kapustę poszatkuj lub drobno pokrój do miski, posól, odstaw na 20 minut.
Następnie pognieć kapustę rękoma żeby puściła sok, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i jabłko, skrop jabłko sokiem z cytryny, dodaj natkę pietruszki, pieprz do smaku, olej, siemię lniane i wymieszaj.
Podawaj natychmiast.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jak sie je paleczkami to jedzenie smakuje dwa razy bardziej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)