czwartek, 8 października 2009
Brązowy ryż z orzechami i ciecierzycą - risotto.
Fajne, rozgrzewające danie na jesień. Polecam szczególnie takim miłośnikom orzechów jak ja ;)
Jeśli namoczymy ryż i orzechy i podkiełkujemy ciecierzycę - będzie bardzo zdrowo i lekko strawnie.
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 mała cebula - posiekana
350g brązowego ryżu
90ml białego wytrawnego wina
750ml bulionu warzywnego wrzącego
250g ciecierzycy z puszki lub podkiełkowanej
90g orzechów włoskich grubo posiekanych, namoczonych na kilka godzin
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
pieprz kajeński
30g startego parmezanu zielenina do dekoracji - najlepiej liście szałwii, ja użyłam natki pietruszki
Ryż dobrze wyplukaj i namocz na noc lub lekko podgotuj w wodzie, by skrócić czas przygotowania risotto. Rozgrzej oliwę i masło w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu, wrzuć cebulę, smaż 3-4 minuty aż zmięknie, wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj aż odparuje (2-3 minuty). Zacznij dodawac bulion po łyżce wazowej. Poczekaj z nastepna porcją bulionu aż poprzednia zostanie wchłonięta. Gotuj ryz mieszając aż zmięknie (jeśli zabraknie bulionu możesz podlewać gorącą wodą). Jeśli uzywasz skiełkowanej ciecierzycy możesz lekko ją podgotować na parze lub dodać do ryżu zanim zmieknie i pogotować z nim Gdy ryż będzie miękki zdejmij go z ognia, dodaj orzechy, ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodaj parmezan, wymieszaj dokladnie udekoruj zieleniną i podawaj gorące z surówką lub kiszoną kapustą.
Smacznego!
Źródło przepisu: Dodatek do gazety wyborczej - "Nowa kuchnia włoska. Risotto"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo fajnie brzmi, bardzo lubię orzechy, a ciecierzycę to kocham całym sercem :)
OdpowiedzUsuńRobie juz to risotto drugi raz :D co znaczy, ze jest przepyszne :))) moj maz zajadal az mu sie uczy trzesly :)) -Raspi
OdpowiedzUsuńRobie juz to risotto drugi raz :D co znaczy, ze jest przepyszne :))) moj maz zajadal az mu sie uczy trzesly :)) -Raspi
OdpowiedzUsuń