czwartek, 8 października 2009

Brązowy ryż z orzechami i ciecierzycą - risotto.



Fajne, rozgrzewające danie na jesień. Polecam szczególnie takim miłośnikom orzechów jak ja ;)
Jeśli namoczymy ryż i orzechy i podkiełkujemy ciecierzycę - będzie bardzo zdrowo i lekko strawnie.


2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 mała cebula - posiekana

350g brązowego ryżu

90ml białego wytrawnego wina
750ml bulionu warzywnego wrzącego

250g ciecierzycy z puszki lub podkiełkowanej

90g orzechów włoskich grubo posiekanych, namoczonych na kilka godzin

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz
pieprz kajeński

30g startego parmezanu
zielenina do dekoracji - najlepiej liście szałwii, ja użyła
m natki pietruszki

Ryż dobrze wyplukaj i namocz na noc lub lekko podgotuj w wodzie, by skrócić czas przygotowania risotto.
Rozgrzej oliwę i masło w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu, wrzuć cebulę, smaż 3-4 minuty aż zmięknie, wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj aż odparuje (2-3 minuty). Zacznij dodawac bulion po łyżce wazowej. Poczekaj z nastepna porcją bulionu aż poprzednia zostanie wchłonięta. Gotuj ryz mieszając aż zmięknie (jeśli zabraknie bulionu możesz podlewać gorącą wodą). Jeśli uzywasz skiełkowanej ciecierzycy możesz lekko ją podgotować na parze lub dodać do ryżu zanim zmieknie i pogotować z nim
Gdy ryż będzie miękki zdejmij go z ognia, dodaj orzechy, ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim, dodaj parmezan, wymieszaj dokladnie udekoruj zieleniną i podawaj gorące z surówką lub kiszoną kapustą.

Smacznego!

Źródło przepisu: Dodatek do gazety wyborczej - "Nowa kuchnia włoska. Risotto"

3 komentarze:

  1. bardzo fajnie brzmi, bardzo lubię orzechy, a ciecierzycę to kocham całym sercem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie juz to risotto drugi raz :D co znaczy, ze jest przepyszne :))) moj maz zajadal az mu sie uczy trzesly :)) -Raspi

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie juz to risotto drugi raz :D co znaczy, ze jest przepyszne :))) moj maz zajadal az mu sie uczy trzesly :)) -Raspi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)