poniedziałek, 12 października 2009

Granatowy sernik

Dzisiaj będzie bardzo przewrotnie, bo granatowy sernik jest de facto różowy a żeby było jeszcze ciekawiej, nie zawiera sera.

Ale zacznijmy od początku, ciasto zrobiłam w ramach akcji Różowy Tydzień autorstwa szarlotka, która rozpoczęła się dziś a na celu ma zwrócenie uwagi na profilaktykę w walce z rakiem piersi.
Zapobieganie chorobom poprzez wczesne ich wykrycie i leczenie jest jednak profilaktyką wtórną, moim przepisem chciałabym zachęcić do promowania profilaktyki wczesnej – utrwalania prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia, w którym wielkie znaczenie ma to jak się odżywiamy.

Dieta wielu ludzi obfituje w jedzenie coraz to bardziej przetworzone i rafinowane, pełne chemii w postaci konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku, slodzików, za dużo jest w niej r
ównież złych tłuszczów, mięsa i cukru, wybielanej mąki. To chyba jest tylko jedzenie a nie odżywianie.
Dlatego moimi różowymi potrawami w tym tygodniu chciałabym zachęcić do spojrzenia na swój sposób odżywiania i
pokazać, że zdrowe jedzenie nie jest nudne. Na temat zdrowego jedzenia można napisać elaborat, drugi na temat sprzecznych opinii na ten temat, nikt jednak nie zaprzeczy że surowe owoce i warzywa są zdrowe, dlatego chciałabym zachęcic do spożywania ich w jak największej ilości.
Dziś u mnie króluje surowe ciasto, przepis surowej kuchni wegańskiej lub witariańskiej, która nie poddaje produktów obróbce cieplnej w temperaturze powyżej 41 stopni Celsjusza, wierząc iż wtedy żywność zachowuje enzymy, które pomagaja człowiekowi w trawieniu pokarmu.


Granatowy sernik ( a może nernik?)


Potrzebny będzie dużej mocy blender.

Na spód:

125ml orzechów nerkowca
1 łyżka syropu z agawy
60ml oleju kokosowego zimnotłoczonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Orzechy zmiel na mąkę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj blenderem lub mikserem. Przełóż na dno formy – ja użyłam mniejszej foremki – 19cm średnicy, sernik nie wyszedł za wysoki, do normalnej formy trzeba podwoić składniki.
Formę włóż do lodówki na czas robienia masy.

Na masę:

375ml orzechów nerkowca, namoczonych na kilka godzin

125ml oleju kokosowego zimnotłoczonego
60ml souk z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Większa szczypta soli
90ml syropu z agawy
190 ml świeżo wycisniętego soku z obranego owocu granatu
60ml świezo wycisniętego soku z buraków (opcjonalnie jako naturalny barwnik)

Wszystkie składniki zblenduj razem na bardzo gładką masę.
Wylej na spód ciasta wyjęty z lodówki.
Ustaw w lodówce lub zamrażarce do „ścięcia” się masy.

Zamrożony wyjmij z zamrażarki 1,5 godziny przed serwowaniem, ozdób świeżym owocem granatu i podawaj.
*Autorem przepisu jest James Russell

Na zdrowie i smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa publikacja ! Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem. Dziękuję za udział w akcji różowego tygodnia i to inne ( ciekawsze ) spojrzenie na to co jemy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe przyjęciei zamierzam dalej się w akcji udzielać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo różowe :) Pięknie się prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. ten sernik :)

    Kupiłąm dziś granat, jeden. Chyba trochę to za mało...;)

    POzdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz! :)